Adf.ly and FB



Friday, March 30, 2012

Cara nak Buat Spring Jebak

Bahan dan peralatan yang diperlukan
1. Cutter
2. Long Nose
3. Dawai tayar kereta (lebih kurang 10 inci)
4. Pembaris
001

5. Tapak
(Sebelah kiri 0.5/8 inci daripada permukaan dan saiz besi ikut suka)
(Sebelah kanan 5/8 inci dari permukaan dan saiz mengikut dawai besi yang dipasang pada jebak)
Jarak diantara dawai ke dawai lebih kurang 3/8 inci
002

Step 1
Ukur dawai panjang 2 inci dan tanda
003

Step 2
Buat pusingan sebanyak sepuluh kali (Step 2 hinggalah 6)
004

Step 3
005

Step 4
006

Step 5
007

Step 6
008

Step 7 (Siap sepuluh pusingan)
009

Step 8 (Buat lengkung kesebelah luar)
(Step 8 hinggalah 10 untuk buat penyakok untuk penibai)
010

Step 9 (bengkokkan keatas)
011

Step 10 (Penyakok siap)
012

Step 11
013

Step 12
014

Step 13 (Spring sudah siap)
015

Semoga selepas nie kalau ada jebak sesapa yang rosak spring boleh buat sendiri.
SEMOGA BERJAYA

8 comments:

  1. terbaik..selain dari dawai tayar dawai apa boleh buat spring ni bang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna dawai stailess steel (Yang keras) saiz 0.9mm diameter. Dawai pengikat kabel telefon pun boleh jugak.

      Delete
  2. pertama-tamanya peroleh maklumat cara buat spring ngan jebak kat blog..tahniah..begitu teruja untuk cuba buat sendiri..selama ni jebak murai batu guna teknik 'perangkap tikus' je..buat sendiri jugak..

    ReplyDelete
  3. kalau pkai dawai tayar mtor boleh x?

    ReplyDelete