Adf.ly and FB



Wednesday, March 28, 2012

Langkah-langkah Nak Buat Jebak Merbuk

Bahan yang digunakan

Kayu : Belulang
Rumah : Tembaga
Pelantar: Tembaga
Spray : Brand Anchor (No 65 - Mahogany)
Penibai : Buluh dan Benang hitam (No 2)
Cincin Rapun : Tembaga Basikal

Dan lain2 lagi...


Step2 nak buat jebak:

1. Rangka Tapak
2. Pasang rangka tapak
3. Pasang lantai tapak
4. Pasang tiang jebak
5. Pasang tulang tengah bumbung jebak
6. Pasang bumbung jebak.
7. Pasang pintu jebak
8. Pasang pelantar jebak dan selak pembidas
9. Pasang buluh atau besi pembidas
10. Sirat rapun pembidas dan pasang
11. pasang anggaq jebak

Berikut adalah gambar yang saya sediakan, secara berperingkat.
Untuk melihat gambar lebih jelas sila klik gambar.

Gambar Tiang
001 tiang

Tempat Denak Lepak
002 anggaq denak

Kayu lantai belakang
003 KLB

Rangka Jebak Belum dicantum
004 Rangkatapak BC

Rangka Jebak Yang Dah dicantum
005 Rangkatapak DC 1

Pasang Tapak
006b Tapaksiap

Pasang Tiang - Belum cat
007a Pasang Tiang BC

Pasang Tiang - Sesudah Cat
007b Pasang Tiang DC 1

Pasang Rumah
008a pasangrumah

Pasang Rumah - Gambar dekat
008d pasangrumah

Pasang Pelantar Jebak
009a Pasangelantar
009b Pasangelantar

Spring Jebak
010 Jenis Spring

Bahan dan peralatan sirat rapun jebak
011a Peralatansiratrapun

Sirat Rapun Jebak

Step 1
011b Sirat Rapun

Step 2
011c Sirat Rapun

Step 3
011d Sirat Rapun

Step 4
011e Sirat Rapun

Step 5
011f Sirat Rapun

Step 6
011g Sirat Rapun

Jebak Siap

Gambar 1
012a Jebak Siap

Gambar 2
012b Jebak Siap

Gambar 3
012c Jebak Siap

Gambar 4
012d Jebak Siap

Gambar 5
012e Jebak Siap

Gambar 6
013a anggar

Gambar 7
013b anggar

21 comments:

  1. Bro satu jebak berapa rm sms saya 0132291951 tq

    ReplyDelete
  2. Harga berlainan diantara RM80 - RM300 (Atau lebih)
    Bergantung kepada jenis kayu, ukiran dan kepayahan untuk membuatnya.

    ReplyDelete
  3. bro duk tang mana..alamat,kut2 rajin betandang...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila tgk kat gambar atas sekali tu ada contact number dan tempat

      Delete
  4. Replies
    1. sy dok daerah selangor..tp sllu ny klau raya blik kg(kedah)..giant sg petani kdah t da dkt da ngan tmpat abg zaidi...(http://www.youtube.com/watch?v=qn4qFPMcVJI)

      Delete
  5. abg zaidi pandai buat racik terkukur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat untuk pakai sendiri sahaja

      Delete
    2. nak tanye skit..lau nak buat mata 8,pkai dawai jnis ap?..(www.youtube.com/watch?v=qn4qFPMcVJI)

      Delete
    3. kalau nak bwt spring jebak mcm gmbr dkt ats,pkai dawai jenis ap?

      Delete
    4. Dawai tayar kereta atau dawai stailess steel 0.9-1.0mm

      Delete
    5. ok terima kasih..tp kat mana boleh dapat dawai tersebut

      Delete
    6. Kalau tayar kereta kena pi cari tayar tak pakai kat kedai tayar. Kalau stainless steel, kena pi cari kat kedai

      Delete
  6. salam, .bole tak trangkn mcm na nk buat mekanisme jebak ni??? mcm na dia befungsi??? nk tray buat la :-) hope bole bantu ya ???

    ReplyDelete
  7. As'salam. boleh tk terangkan mcm mna nk buat jebak ? dan mcm mna dia berfungsi.
    teringin sngt nk buat.. :)

    ReplyDelete
  8. bang, nak order jebak tekukur.
    kirim indonesia.
    boleh bang ?

    ReplyDelete